Bahan-bahannya
1 kilo kepak ayam, dibersihkan dan toskan
2 sudu makan pes halia
2 sudu makan pes bawang putih
2 sudu makan serbuk ketumbar
1/2 sudu makan serbuk jintan halus
kunyit serbuk secukupnya
garam secukup rasa
Tepung beras secukupnya
1 kilo kepak ayam, dibersihkan dan toskan
2 sudu makan pes halia
2 sudu makan pes bawang putih
2 sudu makan serbuk ketumbar
1/2 sudu makan serbuk jintan halus
kunyit serbuk secukupnya
garam secukup rasa
Tepung beras secukupnya
1. Gaul kesemua bahan-bahan diatas kecuali tepung beras dan perap ayam selama 15 minit – 30 minit.
2. Kemudian salut ayam dengan tepung beras dan goreng menggunakan minyak yang panas sehingga ayam kekuningan dan garing. Angkat dan hidangkan sewaktu ia panas
2. Kemudian salut ayam dengan tepung beras dan goreng menggunakan minyak yang panas sehingga ayam kekuningan dan garing. Angkat dan hidangkan sewaktu ia panas
tips utk menjadi ayam goreng lebih rangup, lepas perap ayam tu golekkan ngan tepung beras dan kemudian celup dlm telur yg telah dipukul dan golekkan lagi sekali atas tepung beras tu utk menjadikan coating pada ayam lebih tebal. hasilnya nya ayam akan lebih sedap dan rangup wlupun telah sejuk : )