Petai oh Kumpang

Hi, selamat malam.

Gila...hari ni menu saya petai saja dari pagi, tengahari & malam ! waduh, mengidam kah apa?? haha, no lah..it's just because mentang2 'benda' tu ada dlm esbok..malar ja masak menu tu ha ha !! well, actually i love petai or kumpang in bahasa kampung :p ..sadappp ! masak ngan sambal2..pedas2 sikit..mau kompom tmbh nasi berkali2 hu hu hu +.+ (rosak diet kau !)
yeah..kamon2..jom2...makan petai makan kumpang makan petai makan kumpang...nyammy !

 

well, here some recipe..sebenarnya ikut masing2 pnya kepakaran & kecitarasaan jg. But, here i copy from others (",) :

Bahan-bahan ( 2 org makan )

  • segenggam besar ikan bilis yang telah dibersihkan (boleh beli di pasar)
  • segenggam besar bawang merah - dimayam (terlebih skit takpe, sambal semakin sedap)
  • seulas bawang putih - dimayam
  • 1 1/2 sudu besar cili boh @ cili kering yg telah dikisar (tambah jika ingin lagi pedas @ kisar sekali beberapa cilipadi)
  • santan dari 1/2 biji kelapa parut (untuk santan pekat, diperah dgn secawan air saja). kalau ikan bilis lagi byk, ambik santan dari sebiji kelapa.
  • sebiji bawang besar - dimayam
  • petai dibuang kulit (kuantiti ikut selera anda)
  • garam
  • minyak masak

Cara-cara

  1. panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis sehingga layu (tapi tidak garing)
  2. masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dimayam. goreng untuk 2-3 minit atau hingga layu, dan tambahkan cili boh, goreng untuk 2 minit. kacau hingga sebati kesemua bahan2.
  3. masukkan santan dan bawang besar, kacau hingga sebati
  4. masukkan garam sedikit sahaja dan petai, kecilkan api dan tutup kuali
  5. kacau sekali sekala. pastikan api kecil. setelah pecah minyak, semuanya masak. Dihidang dgn nasi panas atau roti bom
  6. resipi ini perlukan sedikit sahaja garam kerana semakin lama diatas api, air ikan bilis akan turun dan sambal akan masin akhirnya