Hi, selamat malam.
Gila...hari ni menu saya petai saja dari pagi, tengahari & malam ! waduh, mengidam kah apa?? haha, no lah..it's just because mentang2 'benda' tu ada dlm esbok..malar ja masak menu tu ha ha !! well, actually i love petai or kumpang in bahasa kampung :p ..sadappp ! masak ngan sambal2..pedas2 sikit..mau kompom tmbh nasi berkali2 hu hu hu +.+ (rosak diet kau !)
yeah..kamon2..jom2...makan petai makan kumpang makan petai makan kumpang...nyammy !
well, here some recipe..sebenarnya ikut masing2 pnya kepakaran & kecitarasaan jg. But, here i copy from others (",) :
Bahan-bahan ( 2 org makan )
- segenggam besar ikan bilis yang telah dibersihkan (boleh beli di pasar)
- segenggam besar bawang merah - dimayam (terlebih skit takpe, sambal semakin sedap)
- seulas bawang putih - dimayam
- 1 1/2 sudu besar cili boh @ cili kering yg telah dikisar (tambah jika ingin lagi pedas @ kisar sekali beberapa cilipadi)
- santan dari 1/2 biji kelapa parut (untuk santan pekat, diperah dgn secawan air saja). kalau ikan bilis lagi byk, ambik santan dari sebiji kelapa.
- sebiji bawang besar - dimayam
- petai dibuang kulit (kuantiti ikut selera anda)
- garam
- minyak masak
Cara-cara
- panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis sehingga layu (tapi tidak garing)
- masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dimayam. goreng untuk 2-3 minit atau hingga layu, dan tambahkan cili boh, goreng untuk 2 minit. kacau hingga sebati kesemua bahan2.
- masukkan santan dan bawang besar, kacau hingga sebati
- masukkan garam sedikit sahaja dan petai, kecilkan api dan tutup kuali
- kacau sekali sekala. pastikan api kecil. setelah pecah minyak, semuanya masak. Dihidang dgn nasi panas atau roti bom
- resipi ini perlukan sedikit sahaja garam kerana semakin lama diatas api, air ikan bilis akan turun dan sambal akan masin akhirnya