Nasi Goreng Cina Kampung

Bahan-bahan ( 2 orang )
  • Bahan A
  • 2 biji telur (dipukul)
  • 2 ulas bawang merah (dihiris)
  • 1 genggam ikan bilis kecil(size S)
  • Bahan B
  • 3 ulas bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 biji lada merah/5 biji cilipadi (ikut kepedasan yang disukai)
  • 2 ketul isi ayam (size potong 12 ambil 2 ketul)
  • 3 sudu sos tiram
  • 1/2 kiub pati ayam
  • 2 sudu minyak
  • 2 sudu mentega
  • Garam
  • Sayur campur (ikut suka)
  • Bawang goreng
  • Daun sup
  • 3 cawan nasi

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dan goreng bawang merah hingga naik bau kemudian masukkan telur dan ikan bilis. Kacau-kacau supaya telur hancur. Goreng hingga ramuan sebati dan pastikan telur dan ikan bilis kering lebih kurang 5-10 minit.
  2. Tutup api kemudian masukkan telur tadi ke dalam nasi putih. Masukkan sedikit garam dan gaul sebati. Ketepikan.
  3. Dalam kuali yang sama tadi cairkan mentega dan tumis bawang merah, bawang putih dan lada merah hingga naik bau dan masak.
  4. Masukkan isi ayam dan biarkan sehingga masak.
  5. Masukkan nasi yang dicampur dengan telur tadi dan kacau sebati. Kemudian masukkan sayur campur dan kacau.
  6. Masukkan sos tiram, pati ayam dan garam. Kacau hingga sebati dan boleh dihidangkan. Tabur dengan daun sup dan bawang goreng untuk hiasan.